Verslag #platbrodentour India

De tweede bestemming van onze platbrodentour was India. Drie weken lang op culinair onderzoek, wat een belevenis! Het was erg mooi en op sommige vlakken ook best heftig. De cultuur is in alle opzichten anders dan wij westerlingen zijn gewend. Het is een grote samensmelting van mensen, religies, goden, koeien en herrie! Vooral heel erg veel herrie. Als je op straat loopt hoor je constant getoeter van de auto’s en tuktuks. Dit wordt afgewisseld met het geschreeuw van marktkoopmannen en verkopers van andere eetstalletjes. Nu zijn we als Amsterdammers wel aan wat hectiek gewend maar dat is een peulenschilletje als je het vergelijkt met wat er op je af komt tijdens een wandeling door New Delhi.

Een rijke keuken

Maargoed, die rijke cultuur en dan met name de culinaire cultuur was precies de reden waarom we naar India zijn gegaan. We wilden ons laten inspireren door het veelzijdige eten, het rijkelijke gebruik van kruiden en de verschillende platbroden uiteraard. Dat is aardig goed gelukt! Je hoeft maar een stap buiten de deur te zetten en alle geuren en smaken komen je tegemoet. Overal wordt namelijk op straat gekookt, gebakken en gegeten. Geen food trucks deze keer, vanuit kleine, kleurrijke kraampjes worden de meest uiteenlopende gerechten geserveerd, heel leuk om te zien! Omdat ze er in India iets andere hygiëneregels op na houden dan in Nederland moesten we wel uitkijken met wat we allemaal naar binnen werkten. Maar zolang het maar gebakken of gefrituurd werd durfden we het wel aan. En dit was in de meeste gevallen wel zo want in India houden ze wel van een lekker vettig hapje! In de Indiase keuken wordt dan ook rijkelijk gebruik gemaakt van olie en/of ghee (geklaarde boter). Dit komt vanuit de Ayurvedische overtuiging dat het eten, en dan vooral tarwe, beter verteert met een flinke dosis ghee. Dus naast dat er veel olie en ghee wordt gebruikt in de curries en sauzen, worden ook de meeste platbroden nog even lekker door de olie gehaald. Zeer smakelijk maar ook soms best heftig.

Dosa

In het zuiden van India is de keuken al wat ‘lichter’, hier komt ook de Dosa vandaan. Dit is een platbrood gemaakt van gefermenteerde rijst en linzen. Hier wordt een beslag van gemaakt en dit beslag wordt uitgespreid over een hete plaat. Zo ontstaat er een groot, dun, knapperig platbrood wat vaak wordt geserveerd met een dahl (linzencurry) en kokoschutney. Meesterlijke combinatie!

Wrap 'n' Rolling - Dosa - India

Phulka

Tijdens een van onze tochten door de nauwe straatjes van Delhi kwamen we een phulka bakkerij tegen. Dit is een vrij eenvoudig platbrood gemaakt van Attameel (Indias volkorenmeel waarbij ook de zemel is fijngemalen), water en een beetje zout. Het deeg wordt uitgerold tot een kleine discus en gebakken op een Tafa (een soort platte koekenpan) nadat het brood bijna gaar is wordt het op het vuur gegooid. Hierdoor zwelt het op als een ballon en ontstaan er twee lagen en een lekker grillsmaakje. Dit wilden we natuurlijk even uitproberen.
We kregen de broden, nog heerlijk warm, mee in een oude krant. Heerlijk! Lekker voedzaam door het volkorenmeel, super vers, mega smaakvol én zonder olie! Dit kon nog wel eens een favorietje worden!

Paratha

Een platbrood wat erg lijkt op de phulka is de paratha. Dit brood wordt eveneens gemaakt van Atta, water en zout. Alleen wordt er nog wat olie toegevoegd. Tijdens het bakken wordt er ook nog een flinke lik ghee over gesmeerd. Dit maakt het machtiger dan de phulka.
Tijdens onze kookles van Uncle Sam in Jaipur, hebben we verschillende soorten paratha leren maken, waaronder ook enkele gevulde paratha’s met bijvoorbeeld masala aardappel, een paratha met verschillende kruiden door het deeg en een layered paratha. Dit is een paratha die voor het bakken op een speciale manier wordt gevouwen waardoor er een netwerk ontstaat van allemaal dunne lagen. Lekker luchtig!

Puri

Ook heeft Uncle Sam ons laten zien hoe je een puri maakt. Ook bij dit platbrood wordt weer gebruik gemaakt van Attameel. Nadat het deeg is uitgerold tot een discus wordt het in hete olie gebakken. Doordat het vocht in het deeg omgezet wordt in stoom, zwelt het brood op en ontstaat er een lekker knapperig, hol brood. De puri bestaat ook in de kleine variant en wordt gebruikt voor het populaire street food gerecht Pani Puri

Khamiri Roti

In Jaipur hebben we onze zoektocht naar platbroden voortgezet en kregen toen op straat een heuse Khamiri Roti demonstratie. We liepen namelijk door een moslim gedeelte van de stad en daar waren een groepje mannen aan het toveren met deze broden. In de ene hoek van de zaak werd het deeg gemaakt en gerold vervolgens werd het deeg naar de andere kant van de zaak gegooid waar een behendige bakker de ongebakken broden tegen de wand van de tandoor oven aan drukte (waar hebben we dit eerder gezien?). Dit ging als een geoliede machine en een voor een werden de meest heerlijke broden de tandoor uit getoverd. En heerlijk waren ze! Door het gebruik van gist in het deeg ontstaan er lekkere luchtbelletjes in het brood, vers uit de tandoor het lekkerst!

Uncle Sam

Naast al deze heerlijke broden hebben we veel inspiratie opgedaan op het gebied van kruiden en chutneys. We kregen hierover een masterclass van de eerder genoemde Uncle Sam. Dit is een bekende chef uit India en geeft veel les over de Indiase keuken in onder andere de VS. De aardige host van ons hostel kon er voor zorgen dat ook wij twee dagen van deze chef konden leren! Met Uncle Sam zijn wij in deze dagen in de wereld van de curries, chutneys en (natuurlijk!) platbroden gedoken.
Dit waren twee hele leerzame dagen waarin we veel hebben opgestoken over de Indiase keuken. Vooral het ruimschootse gebruik van kruiden viel erg op, daarnaast is alles vers! Dus geen blikjes of instant producten. En dat proef je!

Grootste keuken van de wereld

Na Jaipur zijn we met de trein naar Amritsar afgereisd. Zo’n Indiase trein is een avontuur opzich. Omdat de reis 15 uur duurde hebben we voor de slaaptrein gekozen, maar slapen kan je totaal vergeten! We lagen tussen de snurkende Indiase opa’s en om het uur is het een soort van oorlog van Chai- en waterverkopers in het gangpad: “chai, chai, coffee, pani bottle, coffee!” En dan maakt het ze echt niet uit dat het drie uur ‘s nachts is en de meeste passagiers wel even een oogje dicht willen doen. Maargoed uiteindelijk ook dit weer overleefd en heelhuids in Amritsar aangekomen. Dit is de stad van het Golden Temple, een gigantisch mooie tempel van de Sikh gemeenschap. In het tempelcomplex bevindt zich de grootste keuken van de wereld. Dat wilden wij met onze eigen ogen wel even zien natuurlijk! Dus gewapend met hoofddoeken zijn we de tempel ingegaan op zoek naar de keuken! Bij aankomst konden we even de voeten wassen en aansluiten in de grote rij. Wat een mensen! In de keuken worden namelijk 7 dagen in de week voor alle bezoekers, ongeacht afkomst of religie, maaltijden gekookt. Dit loopt soms wel op tot 50.000 maaltijden per dag! Voor de maaltijden hoef je niets te betalen. In ruil daarvoor kan je een donatie doen of helpen koken, of afwassen!

Na al deze culinaire indrukken zijn we vanaf Amritsar naar het noorden van India gereisd. Lekker de Himalaya in voor wat beweging en gezonde berglucht! Even onze longen ontdoen van de ingeademde smog van Delhi.

Dit waren wat indrukken van onze platbrodentour door India! Veel geleerd en met veel nieuwsgierigheid kijken we uit naar wat de Sri Lankaanse keuken ons te bieden heeft!

Blijf je ons volgen?!
Youtube  |  Facebook  |  Instagram