Verslag #platbrodentour Sri Lanka

Sri Lanka heeft als bijnaam ´de parel van de oceaan´ en daar is wat ons betreft niets aan gelogen. Wat een prachtig land! En zo divers. Het binnenland is prachtig groen met theeplantages, rijstvelden en regenwouden en dan heeft het natuurlijk strand, heel veel strand! Wij hebben 10 dagen van dit prachtige land mogen genieten en wij zijn FAN! We hebben bovendien weer veel inspiratie opgedaan voor onze food truck.

Ella Rock tuktuk

King kokosnoot

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat en is daarom heel erg geschikt voor de groei van bananen, mango´s, papayas, diverse soorten groente, rijst, kruiden en vooral heel veel kokosnoten! Vooral aan de kuststrook groeien ze overal: prachtige palmbomen vol met kokosnoten. Naast de welbekende groene kokosnoten groeien in Sri Lanka ook de oranje King kokosnoten. Deze noten bevatten heerlijk zoet kokoswater en zijn overal langs de straat of op het strand te verkrijgen! Rietje erin, zeewindje erbij en het exotische gevoel is compleet.

coconut Mirissa Sri Lanka

Kokos is een product dat heel erg veel wordt gebruikt in de Sri Lankaanse keuken. En dan niet de groene of oranje kokosnoot, nee de welbekende bruine harige noot! Deze variant groeit niet aan een boom maar ontstaat wanneer je de schil van de groene kokosnoot verwijderd en de vrucht laat rijpen. Tijdens dit proces ontstaat heerlijk vruchtvlees: kokos. Van dit vruchtvlees maakt men in Sri Lanka heerlijke gerechten. Zoals bijvoorbeeld Cocos Sambol, een lekker pittig bijgerecht, en Pol Roti dat is een platbrood gemaakt van bloem en kokos wat vaak bij het ontbijt wordt gegeten.

Sri Lankan string hoppers coconut sambol

Van het vruchtvlees wordt ook de kokosmelk gemaakt. Dit was nieuw voor mij, ik dacht namelijk dat de melk gewoon gewoon het sap van de bruine kokosnoot was. Niets is minder waar want ook in de bruine kokosnoten zit gewoon kokoswater! De melk wordt gemaakt van geraspt vruchtvlees waaraan water wordt toegevoegd. Het geheel wordt goed gemengd, vervolgens wordt het vruchtvlees uitgeknepen en dan ontstaat er romige kokosmelk. Deze melk gebruiken ze hier dan weer vaak in de heerlijke Sri Lankaanse curries!

coconut open

Kookles

Ook in Sri Lanka stond er weer een kookcursus op het programma en deze keer was het echt even ´back to the basics´. We kregen les in een klein keukentje bij een Sri Lankaans gezin thuis en we kookten op een hout gestookt vuurtje. Tijdens deze les hebben we verschillende Sri Lankaanse curries leren maken. Wat opviel was het gebruik van veel kruiden, grote stukken groente, curryblaadjes en verse kokosmelk. Hier doen ze niet aan blikjes of pakjes, nee de kokosmelk wordt vers gemaakt en daarom heeft elk gezin een speciale kokosrasp in huis. Best een intensief werkje maar als je het resultaat proeft is dat het meer dan waard! Misschien dat ik er voor thuis ook maar een ga aanschaffen;-).

veggies Sri Lanka curry herbs Sri Lanka grate a coco wood fire food cooking

Na een aantal uur in de keuken was het tijd om de gekookte gerechten te onderwerpen aan een grote smaaktest. En dat deden we op de lokale manier, namelijk met onze handen! De verschillende curries mix je met de rijst tot een lekker papje, dan maak je met je rechterhand een soort van balletje en dat schuif je dan met je duim zo naar binnen. Ziet er erg makkelijk uit, maar geloof me, als je dit niet gewend bent wordt het een grote bende. Maar een ervaring was het zeker!

Sri Lankan curry Sri Lankan family

Kottu Roti

Al zeg je Sri Lankaans street food dan zeg je ‘Kottu Roti’. Dit heerlijke gerecht is voor een appel en een ei op elke straathoek te verkrijgen. En het leukste is dat het bestaat uit, jawel, platbrood! Kottu betekent ´gehakt´ en Roti betekent ´platbrood´ en deze omschrijving dekt de lading precies. Tijdens de bereiding van dit gerecht worden eerst platbroden gebakken en daarna samen met groente, kruiden, ei en eventueel vlees met veel geweld fijn gehakt op een bakplaat. Dit geeft erg veel lawaai en is een spektakel op zich! We hebben verschillende soorten Kottu gegeten en bij elke keuken zijn de ingrediënten net weer even anders. We vonden ze allemaal erg goed maar de lekkerste Kottu Roti kan je eten bij de Matey Hut in Ella. In dit piepkleine restaurantje worden de meest heerlijke Kottu´s op tafel getoverd en de porties zijn enorm dus kom met flinke trek!

kottu rotti

Verse vis!

De laatste 4 dagen zijn we naar de zuidkust afgereisd voor een goede dosis zon, strand en verse vis! Voor dat laatste hoef je niet ver te zoeken want overal langs de weg staan verkopers met hun verse vis te pronken! In het kustplaatsje Mirissa wordt het strand s´avonds omgetoverd tot een groot terras en elk restaurant heeft dagverse vis uitgestald die je vervolgens kan uitkiezen waarna het voor je wordt bereid. Genieten!

dried fish Sri Lanka fresh fish Sri Lanka

Sri Lanka was een geweldige beleving! Het land is prachtig het eten is heerlijk en de bevolking staat altijd met een grote glimlach voor je klaar! Kortom, 10 dagen was gewoon te kort 😉 Maar het volgende avontuur in NYC staat alweer voor de deur! Op naar Winterwonderland!

Groetjes,
Hilde

Blijf je ons volgen?!
Youtube  |  Facebook  |  Instagram